lördag 30 juni 2012

Super Saturday

En riktigt produktiv lördag! Upp i tid. Snabbt ut till diverse butiker för att reda ut några av frågetecknen.

Vi började så smått med strömbrytare och eluttag på en liten butik i Sisjön. Snabbt och smidigt hittade vi Renova från Schneider som kommer passa klockrent både som uttag och dimmrar. Sen åkte vi till Elkedjan. Egentligen mest för att kika på samma, men efter en kort kik på (samma) uttag/dimmrar så hamnade vi en lång diskussion om både centraldammsugare och vitvaror med en riktigt bra snubbe. Vi blev rejält mycket klokare på hur vi ska tänka. Förmodligen nöjer vi oss med häll och en inbyggnadsugn. Inte två alltså. Istället kan vi köra en super-microvågsugn gömd i skafferiet - en Jet Chef från Whirlpool, som ska vara riktigt bra. Den kan även funka som ugn med ångfunktion och hela paketet. Märkesmässigt i övrigt är det Siemens eller Bosch som gäller för bäst pris/prestanda. Ska vi gå lite över, är det självklara valet Miele. Nästa stopp blev Elon och där var det väldigt mycket Miele-snack. Dom verkar riktigt bra, men priset är ju därefter också.
Nog om el och vitvaror. Vi behöver ju egentligen först och främst koncentrera oss på badrummet om det är det vi ska göra först. Efter en sväng på Svenskt Kakel och Bauhaus konstaterade vi att det är otroligt dyrt med badrumsutrustning. Ett helt vanligt tvättställ med kommod går i regel loss på 10-15 000 kr. Helt otroligt! Några stopp senare ramlade vi in på Ikea och det var något av en lättnad. Där kommer vi undan med runt 4 000 kr för nästan exakt det vi vill ha. Tack Ingvar!
Vi var även en runda på Tapetgalleriet och pratade lite om golvet. Det verkar vara en bra idé att vitlasera/-betsa golvet och sen lacka med ett halvmatt lack.

Dagen avslutades med att Anna överraskade med dinner och show. Först middag på Pinchos. Lite konstigt namn på restaurangen. Heter man Pinchos bör man väl servera pinchos och inte traditionella tapas kan man ju tycka. Men gott var det i alla fall. Sen blev det den årliga Carl-Einar Häckner-showen på Liseberg!

onsdag 27 juni 2012

Dags att spika planen

En och en halv vecka kvar till semester! Det innebär också att vi måste spika vår plan för flytt, renovering och så vidare. Vilka hantverkare får jobbet? I vilken ordning gör vi sakerna? Material? Detaljer? Många frågor kvarstår och det drar ihop sig. Helgen får vigas åt detta. Men har vi fått offerter från hantverkarna då..?

tisdag 26 juni 2012

Stigberget i våra hjärtan

Vi flyttade in i november, och snart flyttar vi alltså ut. Det var ingen lång visit här inte. Men det har varit 8 fantastiska månader. Och vår första gemensamma bostad. Vi har knappt hunnit ha en ordentlig inflyttningsfest, och våra vänner väntar fortfarande på att "få komma och se hur vi bor". Vi skulle allt kunna bo kvar här ett bra tag till, men allt blir inte alltid som man tänkt sig. Vi blev förälskade och kunde inte låta bli. Men allt har sin tid, Stigbergsliden har gjort sitt och kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan.


Det vi kommer sakna mest är:

- den oslagbara utsikten
- det fantastiska ljuset
- vårt mysiga sovrum
- vin på balkongen i solnedgången
- närheten till Falafelgubben
- Älvsnabbar som möts precis när man kollar ut

Det vi kommer sakna minst är:

- trälisterna på köksskåpen
- de överfyllda garderoberna
- trafiken på Götaleden kl 7 på morgonen
- granntanten som hostar
- granntanten som ser på TV
- sa vi granntanten?

måndag 25 juni 2012

Hantverkare, hantverkare, hanverkare...

Idag har vi träffat ännu ett par hantverkare. Tankarna snurrar och vi försöker ta in all information. Vi har blivit lite klarare med hur renoveringen kommer ske, hur vi vill ha det och även fått ett bättre hum om kostnaderna. Men hur kan vi veta att det är sjyssta hantverkare som vi kan lita på? Hur kan vi veta att deras sätt att dra el eller renovera badrum är det rätta? Både de förra och de sista hantverkarna verkar trovärdiga och duktiga, men de hävdar olika saker, kommer med olika lösningar och ger olika pris. Så hur ska man veta? Man blir lite skraj när man tänker på alla fuskbyggare Martin Timell varnar om. Och hur bra är egentligen Martin själv? Det är ju han sätter griller i huvudet på människor att de lika gärna kan göra jobbet själv. Och helt plötsligt så blev den vanliga Svensson både finsnickare/våtrummare/elektriker. Så står de där med ett läckande badrum och ett hem som förvandlats till en byggarbetsplats. Nää, vi tänker leja. Mycket. Till rätt hantverkare. Lätt som en plätt. Låt oss bara fundera ett tag på vem, vad, hur och till vilket pris. Pust! 

söndag 24 juni 2012

Midsommarauktion i Tived

Midsommarsöndagen bjöd i sedvanlig tradition på auktion. Vi hittade väl inte jättemycket grejer vi blev sugna på, men en skönt rostig gammal kontorsstol, en sjukvårdslåda fylld med gamla förband och dylikt, en takkrona och en låda gamla slagbokstäver (såna där på en järnbit som man slår ner i saker, glasklart?) kom vi hem med. Det roligaste var kontorsstolen. Vi gick och peppade en stund innan och kom fram till att 300kr var maxbud. Väl framme dissade auktionsmästaren ner den rejält och slängde ur sig "tio kronor kan jag väl få för den rostiga stolen?", vartefter Anna blixtsnabbt bjöd över utgångsbudet till en tjuga. Det gick ungefär en halv nanosekund så var den klubbad för tjugo.lördag 23 juni 2012

Inspiration och dagrömmeri (och snart verklighet!)

Det är som sagt ganska mycket som ska göras i lägenheten, och tankarna snurrar för fullt. För att ta rätt beslut behöver vi fånga vår inspiration på ett ställe så vi hittar vår egen röda tråd. Lekfullt loppis, kreativt kaos och tilltänkta detaljer på ett annorlunda sätt. Vi har en relativt klar bild av hur vi vill inreda lägenheten, men kommer säkert ändra oss tusen gånger innan vi är färdiga. Här ser ni ett litet axplock inspirationsbilder som ligger fint sparade i en liten mapp på datorn.


Favoritbilden från en styling av Alvhem... Love the chair!
Thonet goes Wegner och snygg tavelvägg!
Gult är fint!

Björkstam, järnrör eller käpp. Det är frågan.
Hobbyrum måste man ha.
Vi vågar marockanskt kakel!
Nu vet jag hur vi ska förvara alla böcker...

fredag 22 juni 2012

Och så lite golvinspiration...


Har ni några andra roliga idéer på vad vi kan göra med golvet?Äntligen brädgolv

Hela lägenheten har fantastiskt fina brädgolv. Hela lägenheten. Till och med toaletten! Eller, nej. Så klart inte, men det är enda undantaget. Alla skrymslen inklusive skafferi, klädkammare och skåp har originalgolven kvar. Riktigt nice!


Men vad gör vi med dom? Vi har väl mest funderat på något åt det vita hållet. Kanske inte vitlackat, även om det är otroligt fint. Någon form av oljning, laseringen eller annan behandling som ändå behåller karaktären av ursprungsvirket men samtidigt tar fram en ljusare och fräschare känsla. Lite mer research behövs i alla fall. Det är viktigt att det blir både snyggt och att det går att underhålla lagom lätt.


När vi pratade med hantverkarna i onsdags så verkade det som att vi kan göra det för dryga hundralappen per kvadrat. Med ROT känns det faktiskt som en rätt bra investering. Visst kan vi göra det själva, men det är många skrymslen och vrår som förmodligen blir väldigt mycket bättre när någon med rätt kompetens och utrustning gör det.


Just det! Vi är ju väldigt sugna på att göra rutiga golv i hall och serveringsgång! Vi tror att det kommer bli riktigt fint och ge en lagom lekfull känsla. Kanske en touch av cirkus! Eller ska vi våga svart?torsdag 21 juni 2012

Årets längsta dag


Och ändå lyckades vi missa Ikeas PAX-garderobskampanj. Men, vi gör det ordentligt, genomtänkt och rätt från början så får det kosta lite mer istället. Det är i alla fall den lösningen, tillsammans med lite roliga egenkomponerade skjutdörrar vi siktar på som garderobslösning till sovrummet. Kanske ett gäng gamla plankor, dörrar eller något annat spännande som fyller skjutdörrsfunktionen och samtidigt förgyller sovrummet med något annat.


Nu vilar vi upp oss uppe i skogarna i Tiveden och tar nya tag i projektplanering, inspiration och beslutsfattande efter helgen.


Glad midsommar!

onsdag 20 juni 2012

Nu börjar det!

Idag har vi varit i lägenheten igen. Denna gång var den tredje, och det kändes verkligen som att komma hem när vi klev innanför tröskeln. Och vi ville aldrig gå därifrån...

Vi hade mina föräldrar på besök också, dels för att de var nyfikna på vad vi köpt men kanske främst för att vara en hjälpande hand till den kommande renoveringen. På plats mötte två hantverkare upp. Vi ville gå igenom badrummet, diskutera olika möjligheter samt få offert. Vi planerar att riva ut hela badrummet och göra om rubbet, trots att det är relativt nygjort (2006). Först hade vi tänkt vänta nåt år innan renoveringen, men sen kom vi på att det inte är särskilt kul att leva utan ett badrum i minst en månad. Så det lutar åt att vi kör direkt! Likaså gick vi igenom elen i bostaden, vilken vi trodde var i så dåligt skick så vi var tvungna att dra om. Men icke! Det är relativt nya kablar i tak och väggar, så det är endast det gamla proppskåpet vi kommer att byta till ett elektroniskt samt dra om det mesta av elen i köket.

Vi bad även om en offert för att slipa och måla golvet, materialkostnaden är ju inte så dyr, och i och med att det är ROT på arbetskostnaden så blir det inte mycket dyrare än om vi själva skulle gjort det. Men vi sparar enormt mycket tid!

Vi hann även med att mäta upp alla väggar. Nu kanske vi får svar på om lägenheten är 107 kvm eller inte! Det står ju 107 kvm i kontraktet, men vem som gjorde den uppmätningen och när vet vi inte. Men någon kvm mer eller mindre, det är ju inte så att vi inte kommer få plats!

Nu är det så många tankar som snurrar i huvudet. Hur ska vi möblera? Ska vi ha vitlaserat golv eller helvitt? Hur stor ska köksön vara? Vill vi ha en rund eller avlång golvbrunn? Vart ska eluttagen i köket sitta? Vart ska vi tända lamporna och med vilken design på strömbrytarna? Och var exakt i köket ska lamporna sitta? Tvättmaskin eller inte... Golvvärme, garderobsvägg, handtag på dörrar... Bevara original. Hur hitta originaldelar?

Det är tur det är långledigt snart så hjärnan hinner ikapp... God natt!

tisdag 19 juni 2012

Renoveringstankar om köket

Inget i lägenheten är egentligen i akut behov av renovering, men vi vill ju ändå sätta vår egen prägel och fylla våra egna behov. Så vad vill göra? Det som först kom upp är så klart köket. Vi vill byta ut hela den icke-gamla delen. Alltså längs väggen där spisen står. Nya vitvaror med inbyggnadsugn och inbyggnadsdiskmaskin står högt på önskelistan också. Sen har vi det där med köksö. Känns ganska passé, gjort och lite svenne-tråkigt. Men i det här köket har den nog ändå sin plats. Det är otroligt svårmöblerat som det ser ut i dag. Egentligen ingen vägg är tillgänglig och mittenutrymmet är för litet för ett köksbord. Dessutom behöver vi bänkytan. Så, köksö it is. Vi tänker ju givetvis byta ut den nuvarande. Som planen ser ut så sätter vi förmodligen in tre vanliga bänkskåp med samma bänkskiva som vid spisen. Ett lagom överhäng vill vi också ha, så man (Anna) kan hänga vid ön på en pall och dricka en drink när den andra (Jonas) lagar mat. Eller kanske äta frukost.


Sen är ju frågan också om vi egentligen borde vänta? Bo in oss. Känna efter hur köket är. Få bättre koll på hur spis, ugn, sopförvaring och annat ska placeras.
I vilket fall tänker vi göra köket helt själva om det inte dyker upp något behov av rörmockare eller elgubbe.


Det enda vi vet säkert är egentligen det marockanska kaklet. Just nu står det mellan Voltaire Indigo och Voltaire Midnatt. Jag röstar på den senare. Just idag, i alla fall.


Voltaire Midnatt
Voltaire Indigo

måndag 18 juni 2012

Och såhär ser vår nya bostad ut!
Planlösningen är precis vad vi letat efter. Tre vackra och luftiga rum i fil med spegeldörrar emellan. Ett stort sovrum och en jungfrukammare som kan användas som gästrum/kontor. Köket är ganska litet men det är bra då vi föredrar att ha en stor matsal istället. De tre rummen i fil vetter ut mot Erik Dahlbergsgatan och kök och lillrummet mot innergården. Den stora hallen är möblerbar och mynnar ut i en vacker serveringsgång som binder samman alla rum. I lägenhetens mitt finns badrummet som också har perfekt storlek och rymmer badkar alt dusch och tvättmaskin. Väggarna i lägenheten är rejält tjocka och fönstrena stora med djupa fönsterbräden. Många vackra detaljer är bevarade såsom brädgolv, stuckatur och pardörrar. 

107 härliga kvm!
Köket har en vacker gammal originaldiskbänk med marmorskiva, lite lägre än dagens standard. Halva köket är original med serveringsskåp och stort skafferi och resterande halva samt köksö är relativt nybyggt. Kyl/frys får precis plats i ett av de gamla skafferierna. Från köket kan man ta sig ut på innergården och njuta av morgonsolen på uteplatsen. Innergården har tydligen utsetts till en av Göteborgs finaste innergårdar enligt GP tidigare år!


Enklaste sättet att ta sig in på gården med ex cykel, är via föreningens 3:e port, adress Engelbrektsgatan nr 11. Sign!

söndag 17 juni 2012

Vår nya adress - Erik Dahlbergsgatan 34

  • 400 m till avenyn
  • 600 m till Linné
  • 600 m till Domkyrkan

Kan det bli mer centralt? Ändå ligger den på en lugn enkelriktad gata, bara ett stenkast från stadens puls. Vi fick både en större och mer central lägenhet än vi tänkt från början... Men så kan det bli, och mer vill alltid ha mer! 


Dagen efter... Drömmer vi?

Vi vaknar upp på lördagen, nyper oss själva i armen och undrar vad som egentligen hände. Är vi bostadsägare? (Jonas ord i skrivande stund "nja, rent tekniskt är vi inte bostadsägare förrän vi betalt och fått nycklarna") Jaja.

Efter onyttig frukost på Egg and Milk... (med de två flamingosarna från igår som förföljer oss)

styrde vi vår kosa mot det som vi längtat efter sedan vi såg lägenheten. Marrockanskt kakel! 
Vi kommer kakla en hel (ev enbart halv) vägg i köket samt planerar att även ha ett annat mönster till golvet i badrummet. Jag är helt kär i dessa härliga handgjorda betongplattor. Visst kommer de göra sig extra fina till en egengjuten köksbänk i betong?! Vi spenderade nästan en hel timme i den lilla butiken och valde till slut ut ett mönster som fick följa med hem. 70 kr per platta, jojo! 

fredag 15 juni 2012

Vi har blivit med lägenhet!

Och såhär gick det till...

Den 17: maj kl 14.00 var vi och kikade på lägenheten för första gången. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, den kändes intressantare än så. Innan vi la ett bud så var det många beslut som skulle fattas - vilka behov har vi egentligen, hur kommer marknaden se ut framöver, är tajmingen dålig, är denna rätt för oss. Vad säger hjärnan? Vad säger hjärtat?

Efter nästan två veckors budgivning, strategitänk och ångest varvat med lyckorus så hade vi kommit fram till ett pris som både vi och säljaren kunde mötas på. Nu var det verklighet! Vill vi ha den så får vi den. Och vill vi det? 

Jaaaaaaa, vi vill!

Dagen då vi skulle skriva kontrakt var inne. Den 8:e juni 2012. Champagnen vi skulle skåla med efteråt färdades i tryggt förvar i en papperpåse genom Göteborgs gator och på 3:ans spårvagn till Valand. Såhär såg vi ut 5 minuter innan kontraktskrivning. Jonas såg ut som hann sett ett spöke, medan jag upplevde någon form av skräckblandad förtjusning. Meningen "Shit, ska vi köpa lägenhet" gick på repeat. Vi var hungriga, men vi hann inte äta innan. Och det regnade. Vilket betyder tur! Genomblöta kom vi in på Bjurfors kontor, mäklaren frågade om vi ville torka av oss så vi gick in på toan och snyggade till oss. Vi guidades in i kontraktsrummet och efter vi hade hälsat på säljarna (yngre än vi trodde) slog vi oss ner i en stor soffa. Nu var det verkligen allvar! Jag var jättenervös, Jonas likaså. Vi kramade varandras händer hårt när mäklaren redogjorde för proceduren. Många frågor hade vi, och många papper skulle gås igenom och skrivas på... och ca 2.5 h senare var vi BOSTADSÄGARE!!!
Jihooooo!Svinhungriga och alldeles uppspelta skålade vi i underbart god champagne och mellan klunkarna dansade vi runt på trottoaren utanför Bjurfors och passade på att ringa nära och kära och berätta! Här har vi varit bostadsägare typ 11 minuter. Tack Bjurfors för en bra affär!


När bubblorna gjort sitt så svirade vi in på vår nya kvarterskrog - Skojarbacken! Har ni inte varit där, gå dit! Man får godis efter maten! 
Runt midnatt vandrade vi genom staden hem, stannade till utanför vårt nya hem och svor då vi varken hade nyckel eller kod till lägenheten för det var ren tortyr att bara stå utanför och glo. Den är ju vår! Men men, inte än. Den som väntar på något gott... 


Väl hemma tog det inte många sekunder förrän våra ögon slöts och vi stensomnade i sängen. Två trötta, mätta, lyckliga dårar som fortsatte firandet i drömmarnas värld.